Månedens Spirituelle Film

 

"Happy"

Dato: lørdag 1. november 2014 kl. 14.00 (billettkjøp fra kl. 13.00)

Visningssted: Kulturhuset Stabekk Kino, Gamle Ringeriksvei 5, 1321 Stabekk.

Kart

 Happy

Dokumentaren HAPPY tar oss med på en reise gjennom fem kontinenter på jakt etter hva det er som gjør oss mennesker lykkelige. På veien reiser vi gjennom ulike land, erfaringer og menneskemøter. Blandt annet fra landsbyen Okinawa, byen med flest over hundre år, til sumpene i bayous Louisiana, via ett av mange store bofelleskap i Danmark og til kongehuset i Bhutan.

Det er en jordnær dokumentar som søker å finne lykkens egentlige natur, og hvordan det er mulig å ivareta denne kvaliteten i den enkeltes liv.  Den tar for seg grunnleggende problemstillinger vi møter i dagens vestlige samfunn. Hvordan balanserer vi sensasjonslystens jag etter penger, makt og berømmelse, med våre dypereliggende behov for nærende relasjoner, et sunt miljø, en god helse og et meningsfullt liv.

Gjennom bemerkelsesverdige historier og ny vitenskaplig innsikt, leder filmen HAPPY oss ann på reisen inn mot en dypere forståelse av hvorfor vi bør og hvordan vi kan forfølge idealer som fører oss frem til å bli mer levende, sunnere og lykkeligere mennesker.


Noe av utgangspunktet for denne dokumentaren:

Tom Shadyac: regissør på blant andre filmene Patch Adams, Bruce Almighty og Liar Liar, og senere produsent for dokumentaren HAPPY gir i 2005 Roko Belic, en artikkel fra New York Times med overskriften:

“A New Measure of Well‐Being From a Happy Little Kingdom.”

Artikkelen tok utgangspunkt i kongeriket Bhutans bruk av ”Gross National Happiness (GNH) istedenfor GNP, Gros National Product. Gross National Happiness måler ikke bare økonomisk aktivitet, slik GNP eller BNP i Norge gjør det, men tar også for seg kulturell, økologisk og spirituellt velvære.

Nettstedadresse til ”The Centre for Bhutan Studies & GNH Research”
www.grossnationalhappiness.com

I artikkelen i New York Times, ble United States rangert som no 23 på listen over gledesfyllte land. Shadyac, som selv var misfornøyd med livet i sin lukseriøse Beverly Hills tilværelse ba Belic om å lage en dokumentar som undersøkte utgangspunktet for menneskelig glede, og hvorfor USA kom så langt nede på listen. Denne enkle forspørselen ledet til en global leting, der filmteamet kom i kontakt med menneskelig- og vitenskapelige erfaringer som sammen dannet en ny opplevelse av hva lykke er.

Happy movie image - The biology of Joy