Månedens Spirituelle Film

"Pompel og Pilt"

Dato: lørdag 31. mars 2007
kl. 14.00 (billettkjøp fra kl. 13.00)
Visningssted: SORIA MORIA KINO


Pompel og Pilt

Pompel og Pilt er de to hovedfigurene i den surrealistiske dukketeater-serien "Reparatørene kommer!". Serien gikk som Barne-TV på NRK og ble første gang sendt i 1969. Den var produsert av Bjørg og Arne Mykle i samarbeid med Ebbe Ording.

Dette gjensynet med Pompel og Pilt blir et filmevent i paradoksenes og de merkelige sammenhengers tegn. Før vi viser Pompel og Pilt byr vi på to innledninger:

 

Innledere:

Gordon Geist fra Rinzai Zen Senter i Oslo ( www.rinzai-zen.no ) kommer til oss og vil snakke om koaner og paradokser innen Zen-tradisjonen. En koan er et spørsmål, uttalelse eller fortelling som inneholder elementer som ikke er tilgjengelig for det rasjonelle sinnet, men som kan være tilgjengelig for intuisjonen. Gordon vil gi eksempler på koaner og snakke om deres bruk og betydning innen Zen.

Deretter vil Ebbe Ording innlede med en journalistisk vinkling på "kampen om virkeligheten" i Pompel og Pilt, som både de og vi tilskuere må forholde oss til: skiftende "verdener" og absurde sammenhenger. Det uventete bak tilværelsens mange åpne og lukkede dører. ("Things aren't always as meets the eye"). Han har skrevet en bok om tilblivelsen av Pompel og Pilt og vil komme med noen refleksjoner i forhold til sine erfaringer som kritisk og gravende journalist i tiden etter at han trådte sine barnesko som barne-tv-producer.

 

Om Pompel og Pilt:

Serien består av fem episoder som vises sammenhengende. Hovedpersonene er de to lett forvirrede reparatørene og en innpåsliten Gorgon vaktmester. I hver episode leter Pompel og Pilt etter noe å reparere. Men når de forsøker å reparere noe, så oppstår det kaos.

Andre karakterer vi møter er migrantene og moffedillen. Moffedillen ligner på en vandrende gresstue og spiser nøkler. Migrantene ser ut som sykkelpumper med hår og beveger seg i flokk og etter signaler fra en plystrefløyte. I tillegg opptrer medlemmer av Gorgons familie i noen av episodene, men det er mulig at noen av disse er Gorgon selv som har kledd seg ut.

Pompel formulerer uklare læresetninger som "Det er bedre med to reparatører enn ingen reparatører" og "Løse tråder er lange". Arne Mykle sier at Pompel og Pilt har et livssyn som går ut på at alt kan repareres, og man kan jo ikke vite om det trenges en reparasjon før man har reparert.

Det var i 1969 den svært så originale barne-TV-serien ble sendt for første gang. Den ble elsket av mange, men like mye hatet. For i rekken av snille og pedagogiske barneprogrammer var reparatørene Pompel og Pilt totalt surrealistiske og uten moral. Etter at serien på fem episoder på rundt 15 minutter ble sendt i 1969, 1973, 1976, 1979 og 1985, ble den av NRK bannlyst fordi den ble ansett for å være farlig for barn.

Men da tok det etter hvert helt av. «Pompel og Pilt»-generasjonen vokste opp og ville at deres barn også skulle få se «Pompel og Pilt». Det ble startet underskriftskampanjer for å få serien på TV, noen startet Gorgon vakmesterselskap i Stavanger, T-gensere med Pompel og Pilt på ble trykt opp, og filmklubben Himmel og Helvete viste serien på storskjerm på Rockefeller for fullsatte saler.

NRK opphevet bannlysingen i 1994. I 2003 utkom Arne Bust Mykles bok «Opera Pompel og Pilt», eller notater fra de to reparatørene mens de suller rundt i sin bygd Gople, eller «Feltnotater fra Gople, et landskap i Norge» som det står i undertittelen. DVD'en kom samme år.