Månedens Spirituelle Film

"Kanyini"

Dato: lørdag 25. september 2010
kl. 13.00 (billettkjøp fra kl. 12.00)
Visningssted: VIKA KINO


Kanyini

http://en.wikipedia.org/wiki/Kanyini_%28film%29

 

 

 

Bob Randall

http://en.wikipedia.org/wiki/Bob_Randall

Biografi

 

Klikk bildet for å se en større utgave.

Uluru - Ayers Rock

Uluru (Ayers Rock)

Onkel Bob og Kanyini

40 000 år med kultur og en filosofi for alt som lever.

Bob Randall fra Australia, "onkel Bob", er en Aboriginal elder fra Yankunytjatjara-folket, som er tradisjonelle eiere av Uluru-fjellet (Ayers Rock). Han har utnevnelsen tjilpi (en spesiell lærer-onkel) blant sitt folk, og er listet ved navn som en av forvalterne av Uluru. Han har skrevet 4 bøker, artikler, og komponert og spilt inn sanger. Han mottok i 1999 prisen Indigenous Person of the Year for sitt arbeid for å bevare aboriginsk kultur og like rettigheter for alle som lever, og ble i 2004 oppnevnt i Indigenous Music Hall of Fame for sin musikk.

Nå kan du møte ham i OSF, mens han tilbringer 3 uker i Norge. Han vil fortelle om og svare på spørsmål om aboriginernes kultur og spiritualitet. Han vil praktisere og lære dadirri: aboriginernes dype kunst om å lytte til hverandre, som har sitt utspring i stille kontemplativ oppmerksomhet og det å lære å lytte til sin egen indre spirituelle stemme (indre dyplytting).

Vi viser filmen Kanyini om og med onkel Bob, som viser verdens eldste nålevende kultur på en måte den aldri har blitt sett før. Filmen handler om aboriginerne, den australske urbefolkningen, og deres møte med europeerne. Det er en gripende dokumentarfilm som forteller om skjebnen til en mangetusen-årig kultur da den ble "sivilisert" av nykommerne.

Bob Randall er aboriginer med hvit far, og tilhører den såkalte "stolen generation": den australske regjeringen gjorde et mislykket forsøk på tvangsintegrering ved å ta et stort antall aboriginske barn bort fra deres foreldre. Uten å legge skjul på de dype sårene, smerten, konfliktene og tragediene som denne "siviliseringen" forårsaket, ligger likevel onkel Bobs hovedfokus på healing, dialog og kulturell utveksling, spirituell utvikling og veien videre fremover. Filmen gir derfor håp og oppløfting.

Filmen viser også de panoramiske og majestetiske naturlandskapene i Australia som utgjør aboriginernes hjemland. I tillegg er gamle sort/hvitt-arkivopptak av aboriginere fra tidlige dager av hvit kontakt med dette urfolket dyktig vevd inn i filmen.

Kanyini betyr connectedness -- sammenheng i bred forstand og i flere dimensjoner -- og er basert på aboriginernes fire grunnverdier som gjennomsyrer alle aspekter av livet. Onkel Bobs presentasjon av kanyini er basert på forståelsen til Ananguene (aboriginernes sentrale ørkennasjon) av de 4 prinsippene for å ta vare på miljøet og hverandre med betingelsesløs kjærlighet og ansvar. Hvordan leve i enhet, med omsorg og ansvar for alt som er vårt, og ikke bare mitt. Urfolkets visdom kolliderte med Vestens forestillinger om fremskritt. Kanyini er ikke bare en fortelling om en mann og hans folk, men om hele menneskeheten. Bare gjennom å kjenne vår fortid og nåtid kan vi drømme om en fremtid som inkluderer alle.

OSF legger opp til et møte med en unik mann fra verdens eldste kultur og en gripende film som du ikke vil gå glipp av.

Vil du vite hva onkel Bob skal gjøre og være med på i Norge, intervjue ham, eller invitere ham til et event? Ann Kristin Ulrichsen er kontaktperson for Onkel Bobs Norgesbesøk, og har mobilnummer 9262 0008.

Uncle Bob og Ann Kristin er begge på Facebook.

 

 

 

Bob Randall - World Harmony Run

Uncle Bob bærer flammen
World Harmony Run