Månedens Spirituelle Film

 

 

"The Buddha: The Story of Siddhartha"

Dato: lørdag 29. oktober 2011
kl. 13.00 (billettkjøp fra kl. 12.00)
Visningssted: VIKA KINO


The Buddha: The Story of Siddhartha

For to tusen fem hundre år siden i nordre India, forlot Prins Siddharta sitt palass hvor han hadde tilbrakt 29 år i rikdom og nytelse. Med en dyptgående intensjon om å forstå hvorfor mennesket opplever smerte.

Etter 6 år med intens og krevende åndelig søken nådde han våkentilstanden vi kaller opplysthet i løpet av en meditasjon under et fikentre. Siddharta ble Buddha, den som har "våknet," og han viet resten av sitt liv til å lære bort veien til opplysthet han selv hadde oppdaget, og med dette la han grunnlaget for en av verdens største religioner.

Buddha forblir et mysterium, en eksotisk figur, grunnleggeren av en verdensreligion. Buddha sa aldri at han var Gud, eller Guds sendebud. Buddha sa kun at i en verden med smerte vi ikke kan unngå så hadde han oppdaget en indre fred også andre kan oppleve.
"Buddhas lære har en bemerkelsesverdig relevans i vår tid med voldsomme endringer og åndelig forvirring." sier Regissøren David Grubin

Denne dokumentaren er laget for PBS (Public Broadcasting Service) av den prisbelønte filmskaperen David Grubin og fortelles av Richard Gere. Filmen forteller historien om Buddhas liv gjennom årtusen gammel kunst som viser stadier av Siddhartas reise, animasjon som viser myter rundt Buddha, og moderne opptak fra nord-India hvor mange av de religiøse ritualene fra Buddhas tid enda praktiseres.

Eksperter i forskjellige disipliner reflekterer over betydningsfulle episoder fra Buddhas liv og hva hans åndelige reise betyr for oss i dag. Dette inkluderer blant annet Dalai Lama, poetene Jane Hirsfield og den Pulitzer Pris-belønnede William Stanley Merwin, den lærde Robert Thurman, Kevin Trainor og Dr. Max Moerman, astrofysiker Trinh Xuan Thuan, psykolog Mark Epstein og praktiserende Buddhist-munker og -nonner.

Bli med i samtalen og lær mer om meditasjon, buddhismens historie, og om hvordan bringe inn Buddhas lære om medfølelse og tilstedeværelse i hverdagen.

http://no.wikipedia.org/wiki/Buddha

 

Om Regissøren:
David Grubin har produsert over hundre filmer. Fra historie til kunst, poesi til forskning, og har vunnet priser i alle kategorier av dokumentar-TV. Dette inkluderer to Dupont-priser, tre Peabody-priser, fire Writers Guild-priser og ti Emmy-priser. Han er medlem av Writer's Guild og Director's Guild og er tidligere leder av styret for The Film Forum.

 

Innleder:
Egil Lothe leder av Buddhist forbundet. Forfatter og medforfatter blant annet av: "Sammen på veien" (Together of the Path.) "Veien og hjulet" (The Wheel and the Path). Egil har studert Sanskitt & Pali Languages, Social Anthropology og History of Religions.

Han har nylig kommet ut med en ny bok om Buddha, som jeg håper å få linket til her.