Månedens Spirituelle Film

 

 

"Queen of the Sun - What are the Bees Telling us?"

Dato: lørdag 28. januar 2012
kl. 13.00 (billettkjøp fra kl. 12.00)
Visningssted: VIKA KINO


Queen of the Sun Cover

http://www.queenofthesun.com/

http://www.facebook.com/pages/
Queen-of-The-Sun/85444915761

 

Klikk på bildene for større versjoner.

Queen of the Sun - Bee

 

 

Queen of the Sun Gunther Friedmann
Demeter Biodynamisk birøkter
Gunther Friedmann

 

 

Queen of the Sun -
Yvon Achard birøkter og biehistoriker
lever i nærheten av Grenoble i Frankrike.

 

 

 

Queen of the Sun - Fysiker  Vandana Shiva
Fysiker - Vandana Shiva

 

 

 

 


Queen of the Sun - What are the Bees Telling Us?

Dette er en vakker, poetisk og viktig dokumentar om honningbier og samspillet mellom dem, naturen og mennesket.

I Queen of the Sun gir regissør Taggart Siegel oss et dyptgripende bilde av den globale biekrisen. Vi blir tatt med på en reise gjennom biekolonienes katastrofale forsvinning, og inn i bikubenes og bienes mysteriøse verden. Denne engasjerende og også oppløftende filmen sammenvever en uvanlig og dramatisk fortelling om den dyptfølte kampen birøktere, forskere og filosofer over hele verden fører. Vi får bl.a. høre fra Michael Pollan, Gunther Hauk og Vandana Shiva, som sammen med flere andre belyser både problemene og løsningene ved hvordan å fornye en kultur slik at den gjenfinner sin balanse med naturen.

I 1923 skrev Rudolf Steiner, forsker, filosof og sosial oppfinner, at honningbikoloniene kunne kollapse i løpet av 80-100 år.

På en pilgrimsferd rundt på jordkloden avdekkes 10 000 års samarbeid mellom bier og mennesker som fremhever hvordan vårt historiske og hellige samspill har gått tapt pga. bl.a. mekanisering og industrialisering av landbruket.

 

Rollene

I Queen of the Sun møter vi fargerike, alternative og inspirerende birøktere fra hele verden og dokumenterer deres naturlige og holistiske måte å passe biene på, fra Gunther Hauk i USA til Massimo Carpinteri i Italia. Hver har sin unike filosofiske og åndelige innsikt i forhold til sine bier og forsøker å holde biene trygge og borte fra pesticider og andre årsaker som kan ligge bak den store biedøden.  Klikk her for å møte birøktere som er med i Queen of the Sun.

 

Biekrisen

Høsten 2006 begynte aviser i USA å skrive om en nervepirrende situasjon. Biene hadde på mystisk vis begynt å forsvinne fra kubene rundt om i hele USA. Hendelsene ble omtalt som colony collapse disorder. Dave Hackenburg, en fritt-talende birøkter var den første til å varsle om at biene forsvant fra kubene. Birøktere og private birøkterfirmaer rundt om i landet rapporterte et fall på opp mot  30%, og noen birøktere rapporterte et fall på hele 90% av alle bikolonier.

Her er en liste med ting du kan gjøre for å ta vare på biene:

Har du lyst til å hjelpe biene?

1. Plant noen bievennlige blomster og urter i hagen.
2. Ugress kan være en fin ting!
3. Ikke bruk kjemikalier og pesticider til å behandle gresset eller hagen.
4. Kjøp rå honning lokalt!
5. Bier er tørste. Set ut en skål med frisk vann utenfor hjemmet ditt.
6. Kjøp kortreist mat fra et økologisk gårdbruk du kjenner.
7. Lær hvordan bli en bærekraftig birøker.
8. Forstå at bier er vennlige vesener.
9. Del løsninger med andre i ditt nærmiljø.
10. Fortell fylkesmannen i ditt fylke hva du tenker.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NINA, Norsk Insitutt for Naturforskning foreslår også at man kan drille hull i døde trær for å skape bolig for de ville bistammene.

 

"En bevegelse av urban birøktning på tak og i hager vokser i popularitet over hele verden."
- Queen of the Sun

 

Filmskaperen Taggart Siegel:

"Jeg hadde ingen anelse om hvor viktige honningbier er før jeg leste en artikkel i 2007 om at bier ikke bare var avgjørende for vårt miljø, men at de var i ferd med å dø ut i et enormt omfang, et fenomen som kalles "Colony Collapse Disorder." Artikkelen hadde et sitat tilskrevet Einstein som skremte meg nok til å få meg til å plukke opp kameraet mitt og vie de neste tre årene av mitt liv til denne filmen. Sitatet var som følger: "Om biene dør ut, vil mennesket bare ha fire år igjen å leve på jorden." Selv om ektheten av dette sitatet har vært omstridt, hadde det en varig effekt på meg, og sannheten er at biene er så viktige for planeten vår at vi ikke har råd til å miste dem. Les mer om regissøren.

 

Queen of the Sun - Taggart Siegel
Filmskaperen Taggart Siegel

 

 

Innleder: Jan Bang vil innlede om permakultur og bærekraftig utvikling.

Jan Bang er styreformann i Stiftelsen Norske Økosamfunn, og sitter i redaksjonen til Landsbyliv, Camphill Norge -Landsbystiftelsens tidsskrift i Norge, der han arbeider i administrasjonen. Han var medarbeider på økolandsbyen Camphill Norge Solborg utenfor Hønefoss i Norge i flere år. Han har lenge arbeidet med miljøprosjekter i Midt-Østen og i Norge. Han har hatt viktige roller i Norsk Permakulturforening, og har lenge vært aktiv i utvikling av økolandsbyer i Norge.

Hva er permakultur?

Permakultur er et designverktøy for bærekraftig utvikling. Det tar utgangspunkt i det eksisterende, og har naturen med dens optimale løsninger som forbilde. Gjennom en systematisk og helhetlig tilnærming oppnås en maksimal utnyttelse av ressursene. Se www.permakultur.no for bakgrunnsinformasjon, artikler, litteraturtips, relevante lenker og info om foreningens ulike aktiviteter.