Månedens Spirituelle Film

Norgespremiere!

"Spirit Riders: Riding to Mend the Sacred Hoop"

Dato: lørdag 30. november 2013 kl. 14.00 (billettkjøp fra kl. 13.00)

Visningssted: Kulturhuset Stabekk Kino, Gamle Ringeriksvei 5, 1321 Stabekk.

Kart

 
Spirit Riders: Riding to Mend the Sacred Hoop

 

Regissøren James Anaquad Kleinert vil introdusere filmen.  

Dokumentarfilmen Spirit Riders omhandler starten på en indiansk fredsbevegelse initiert av Lakota-folket, og viser hvordan denne fredsbevegelsen vokser over flere år. Gjennom ritt og seremonier har Lakota-folket funnet måter å gi slipp på sorgen og fortvilelsen som vedvarte gjennom 100 år etter massakren ved Wounded Knee, slik at de i dag kan se for seg en ny og håpefull fremtid. Filmen Spirit Riders leder tilskuerne i et viktig møte med en kultur og en bevegelse som tilbyr gamle tradisjonelle visjoner om fred til en moderne verden i ufred.

The Spirit Riders er en gruppe av Lakotaer som samles for å ri sine hester i løpet av mange dager i en unik fredsbevegelse. De krysser mange mil med villmark to ganger i året.

En av turene er sommerens “Peace and Unity Rites” som går i retning Canada og en annen er “Winter Ride” til Wounded Knee, der de reiser sydvestover over delstaten Sør-Dakota.

De rir i snøen og sover under åpen himmel. Dette ritualet startet i 1990 med den hensikt å bevare, helbrede, og gjenreise Lakotaenes kultur for kommende generasjoner.

De fantastiske landskapene og hestene hjelper til med å spre tro og følelser som kommer fra forfedrene og formødrene. Spirit Riders er en svært bevegende film som det er en glede å se.

Filmen viser oss i glimt deler av det som den hvite manns ankomst til Lakotaenes land medførte. Som folkeslag ble de nærmest utslettet, og sårene som satt i de gjenlevende ville ikke helbredes. Men rundt 1990 skjer det en endring: Flere av de eldre i stammen begynner å drømme drømmer om tilgivelse, om nødvendigheten av å tilgi for å slippe fri, og med disse drømmene kom starten på fredsrittene.

Rittene til Wounded Knee begynte i 1986 da Alex White Plume, Birgil Killstraight og en håndfull andre Lakota-indianere ble ledet gjennom drømmer og visjoner til å ri den originale ruten som høvding Big Foot og hans folk red i den fatale ferden til Wounded Knee i 1890. En av intensjonene med det nye rittet var kjent som "Wiping of the Tears". En seremoni der Lakota-folket gjør ære på sine forfedre som ble myrdet ved Wounded Knee, men også for å slippe tak i sinnet og sorgen som har holdt seg i de 100 årene siden tragedien skjedde.

Filmen introduserer oss for Lakota-indianernes tradisjon med seremonielle ritt og hvordan disse i de siste tyve årene har blitt en kilde til inspirasjon for Lakota-folket og et medium for et verdensomspennende budskap om fred.

Mange respekterte medlemmer av Lakota-samfunnet, inkludert etterkommerne etter Sitting Bull og Black Elk, deltar i filmen. De er med både som deltakere i fredsrittene og i reflekterte samtaler med filmskaperen. Bl.a. medvirker Charlotte Black Elk, Alex Whiteplume, Birgil Killstraight, Ron His Horse Is Thunder, Russell Means, Tokala Clifford og Mel Lonehill.

Mange mennesker som ikke er en del av Lakota-samfunnet slår følge med dem på fredsrittene. De anses som brødre og søstre i ånden som deler de samme følelsene for frihet, toleranse og en dyp respekt for hver og ens kultur.

Skuespiller Viggo Mortensen er deltaker i rittene og han forklarer hva han føler under den fantastiske reisen og hva han lærer om fredelig samfunn av Lakotaene.

Fantastiske opplevelser av natur og villmark, samt gripende opptak av fred og samhold på rideturer, gjør dette til en visuell fryd-film. Med fortellerstemme av Peter Coyote.

Dokumentarfilmen The Spirit Riders har mottatt svært mange priser og utmerkelser siden den ble ferdigstilt. Den har foreløpig ikke kommersiell distribusjon på DVD bl.a. grunnet manglende finansiering.

 

Om Regissøren

Kleinert laget sin første dokumentarfilm "Living It" mens han var medlem av US Freestyle Ski Team. "Living It" ble tildelt “Best New Film” på 1994 International Ski Film Festival i Crested Butte, Colorado. Kleinert tilbrakte åtte år av sitt liv på verdenscup freestyle ski tour og levde, konkurrerte og trente med andre i Europa. Denne erfaringen ga Kleinert stor innsikt i å leve utenfor USA og kunne se landet fra utsiden. Han studerte film og teater ved Universitetet i Utah og kombinerte dette med sine atletiske ferdigheter. Kleinert jobbet som skuespiller og stuntmann i nasjonale TV-programmer og spillefilmer og var medlem av “Screen Actors Guild”. En alvorlig stunt-arbeidsulykke i 1996 endte hans stunt-karriere og plasserte Kleinert bak kameraet igjen.

Kleinert begynte å dokumentere miljøaktivister, American Indian Elders og Spirit Riders fra 1996 til idag. Etter ni år med filming og over 400 timer med DV-opptak, utgir Kleinert dokumentarfilm-trilogien "Spirit Riders". Kleinert har også produsert "Athlete Profiles" med topp OL-utøvere, The Mike Larson Story, Wyoming Wranglers, Avalanch Ski Patrol og flere andre dokumentarer. Kleinert har produsert, regissert og filmet en rekke musikkvideoer, bl.a. for U2 og Def Leppard, og også indiansk-musikkvideoer. Han er nå i gang med produksjon av dokumentarfilmen "Wild Horse Spirit".

 

 

Regissøren James Anaquad Kleinert vil introdusere filmen.  

 

Regissøren James Kleinert

James Kleinert