Happy
Dokumentaren HAPPY tar oss med på en reise gjennom fem kontinenter på jakt etter hva det er som gjør oss mennesker lykkelige. På veien reiser vi gjennom ulike land, erfaringer og menneskemøter. Blant annet fra landsbyen Okinawa, byen med flest over hundre år, til sumpene (bayous) i Louisiana, via ett av mange store bofelleskap i Danmark og til kongehuset i Bhutan.
Det er en jordnær dokumentar som søker å finne lykkens egentlige natur, og hvordan det er mulig å ivareta denne kvaliteten i den enkeltes liv. Den tar for seg grunnleggende problemstillinger vi møter i dagens vestlige samfunn. Hvordan balanserer vi sensasjonslystens jag etter penger, makt og berømmelse, med våre dypereliggende behov for nærende relasjoner, et sunt miljø, en god helse og et meningsfullt liv.
Gjennom bemerkelsesverdige historier og ny vitenskapelig innsikt, leder filmen HAPPY oss på reisen inn mot en dypere forståelse av hvorfor vi bør og hvordan vi kan forfølge idealer som fører oss frem til å bli mer levende, sunnere og lykkeligere mennesker.
Noe av utgangspunktet for denne dokumentaren:
Tom Shadyac: regissør for blant andre filmene Patch Adams, Bruce Almighty og Liar Liar, og senere produsent for dokumentaren HAPPY, gir i 2005 Roko Belic en artikkel fra New York Times som har overskriften:
“A New Measure of Well‐Being From a Happy Little Kingdom.”
Artikkelen tok utgangspunkt i kongeriket Bhutans bruk av ”Gross National Happiness (GNH) istedenfor GNP, Gross National Product. Gross National Happiness måler ikke bare økonomisk aktivitet, slik GNP eller BNP i Norge gjør det, men tar også for seg kulturelt, økologisk og spirituelt velvære.
Nettadresse til ”The Centre for Bhutan Studies & GNH Research”
www.grossnationalhappiness.com
I artikkelen i New York Times, ble United States rangert som nr. 23 på listen over gledesfylte land. Shadyac, som selv var misfornøyd med livet i sin luksuriøse Beverly Hills tilværelse ba Belic om å lage en dokumentar som undersøkte utgangspunktet for menneskelig glede, og hvorfor USA kom så langt ned på listen. Denne enkle forespørselen ledet til en global leting, der filmteamet kom i kontakt med menneskelige og vitenskapelige erfaringer som sammen dannet en ny innsikt i hva lykke er.
Innleder:
Herdis Dyvik er en vital pensjonist, tidligere språklærer, nå forfatter, kurs- og foredragsholder, med spesialitet LATTERYOGA, som publikum vil få prøve før forestillingen lørdag. Hun er fra Florø, Norges vestligste by, nå bosatt i Arendal, men på gjennomreise lørdag etter en turne nordpå. Hun stopper på veien for å bli med i filmklubbens visning lørdag, og vil samtidig presentere sin helt ferske bok, LE DEG BEDRE! Om Latteryoga og livsglede. Hun har skrevet to bøker tidligere: EN BOK TIL GLEDE - om å se på tilværelsen gjennom humoristiske brilleglass, og DET ER BEDRE Å TENNE ET LYS - om den 'alternative' Bauker kursgård i Gudbrandsdalen.
Den nye boka kan kjøpes etter filmvisningen på Stabekk kino, og ellers bestilles hos forfatteren, tlf. 922 09 189 eller E-post: dyvikherdis@yahoo.no. Pris NOK 200.- pluss evt. frakt, ca. NOK 50.-
Hennes webside er www.herdis.info