Gratis visning på Deichman Majorstuen

Onsdag 30. desember blir det gratis visning kl 16.00 av filmen Rabbit Proof Fence i Kinoteket på Deichman Bibliotek på Majorstuen.

 

Trailer for Rabbit Proof Fence

Rabbit Proof Fence er en kraftfull dokudramafilm basert på en sann historie fra Australia om tre jenter av blandet aboriginsk og hvit avstamning som i 1931 ble tvangsflyttet fra sine hjem til en internatskole der de skulle "siviliseres" og få opplæring for å bli tjenestejenter i det hvite samfunnet. Jentene rømte fra internatskolen, The Moore River Native Settlement, nord for Perth i Vest-Australia, for å komme tilbake til sine hjem og familier.

Filmen følger jentene på deres lange, strabasiøse og heltemodige vandring hjem til Jigalong, langs "The Rabbit Proof Fence". En reise som tok 9 uker, strakte seg over hele 2400 kilometer, delvis gjennom ørken. Under reisen ble de forfulgt av hvite politimyndigheter som ønsket å fange dem og bringe dem tilbake til internatskolen, og en aboriginersporfinner som ble presset til å hjelpe myndighetene. Myndighetene utlovde belønning på radio til dem som ville hjelpe til med å fange jentene, men jentene møtte også noen mennesker som sympatiserte med dem og ville hjelpe dem.

Filmen har svært dyktige og troverdige skuespillere og mange sterke øyeblikk, som stiger opp mot klimaks -- den intense hjemkomsten på slutten av filmen. Denne sanne historien er en oppløftende hyllest til menneskelig mot, dedikasjon, styrke og samhold i møte med store og vanskelige
utfordringer som kommer uventet og tidlig i livet.

Filmen er regissert av Phillip Noyce, og basert på boken Follow The Rabbit Proof Fence av Doris Pilkington Garimara som med boken forteller historien om sin mor Molly og to andre jenter av
blandet aboriginsk og hvit avstamning -- tre av de mange fra "The Stolen Generations" av
aboriginere som skulle "siviliseres". Lydsporet til filmen, med tittelen Long Walk Home,
er laget av Peter Gabriel.

 

Filmteknisk informasjon:

Tittel: Rabbit Proof Fence
Regi: Phillip Noyce
År: 2002
Lengde: 1 time 34 min
Aldersgrense: for alle
Sjanger: Dokumentar

 

Rabitt Proof Fence cover poster

 

Rabbit Proof Fence Tribute Video

 

Stolen Generations / Australian Aboriginal Brief History