Månedens Spirituelle Film

"Momo - Kampen om Tiden"

Dato: lørdag 28. oktober 2006
kl. 14.00 (billettkjøp fra kl. 13.00)
Visningssted: SORIA MORIA KINO


 

Momo - Kampen om Tiden

Momo er en mystisk liten pike som har rømt fra et barnehjem og slår seg ned i ruinene av et amfiteater. Lille Momo kan én ting bedre enn noen annen: å lytte. Hun "bare satt der og lyttet med all sin oppmerksomhet og innfølingsevne rettet inn mot det som ble sagt". Men hun besitter enda et kraftfullt moment: "Mange ting skal ha sin tid - og tid var det eneste Momo var rik på." "Gå til Momo" ble derfor et stående uttrykk blant folk. "Tid er liv", sier hun og "livet kommer fra hjertet".

Handlingen i Momo er lagt til en søvnig liten by hvor alle har tid til alt, og hvis de ikke har tid så finner de tid allikevel. Den ti år gamle foreldreløse piken Momo bor i et lite rom under et gammelt amfiteater som står og forfaller.

En dag skjer det noe merkelig. Noen pussige sigarrøykende gråkledde menn inntar byen, og forsøker å overtale byens innbyggere til å gi avkall på fritiden sin og sette den inn i noe som sigarmennene kaller tidssparekassen der arbeiderne kan få 20% rente på sin oppsparte tid. Naturlig nok kan dette høres forlokkende ut, og alle jobber hardere og hardere og sparer mer og mer tid. De stakkars arbeiderne blir dog noe rikere på penger, men deres liv ellers er mindre lykkelige enn før og de har mindre tid til andre mennesker.

Momo liker ikke det hun ser, og forsøker det beste hun kan å overtale folket til å gå tilbake til slik det engang var. De er umulige å overtale og vil ikke innse at de små grå stjeler tiden deres. Momos ferd for å redde tiden går, ved hjelp av en skilpadde, til Mester Secundus-Minutus-Horas hule. Mester Hora er tidens vokter, og forteller Momo timenes hemmelighet. Nå starter Momos spennende kamp for å redde menneskene fra å bli frarøvet all sin tid.

John Huston, som spiller Mester Hora, har befestet sin posisjon innen filmen på en annen måte enn som skuespiller. Han regisserte filmer som Malteserfalken (1941), Asfaltjungelen (1950), The Misfits (1961) og Casino Royale (1967). Han er far til skuespillerinnen Anjelica Huston som vi nylig kunne se i filmen The Life Aquatic with Steve Zissou (2004).

Momo gikk på kino i Norge i 1986. Filmen har blitt sett på som en barnefilm, til tross for at den omhandler temaet tid. Tid er jo gjerne noe de voksne bekymrer seg for og har for lite av. Forfatteren av Momo, Michael Ende, har selv uttalt at er den eneste vellykkede filmatiseringen av hans fantasi. Hans bok Den uendelige historien har også blitt filmatisert. Regissøren av filmen, Johannes Schaaf, ble i utgangspunktet også spurt om å regissere denne filmen, men i følge ham selv turte han ikke å ta på seg oppdraget med å filmatisere en så komplisert historie i redsel for å ødelegge den.

 

 

 

 

 

Momo