Månedens Spirituelle Film

"Himalaya (Caravan)"

Dato: lørdag 27. januar 2007
kl. 14.00 (billettkjøp fra kl. 13.00)
Visningssted: SORIA MORIA KINO


 

Himalaya

Vi befinner oss i en fjerntliggende landsby i Dolpo-området nordvest i Himalaya, 5000 meter over havet, i en fattig landsby hvor innbyggerne lever av å bytte salt mot korn. "Himalaya" er historien om en stamme høyt oppe i fjellene som må pakke yakoksene sine og sette kurs mot dalen langt nede for å skaffe korn til vinteren. De langvarige og strabasiøse karavanene i det ekstremt krevende landskapet er selve livsnerven til overlevelse.

Årets karavane har vendt tilbake med kornet, men høvdingens sønn Lhakpa har forulykket. Dødsfallet utløser en krisesituasjon der gamle tradisjoner, religion og handlemåter kolliderer med mer moderne tankegang. Høvdingen, den aldrende Tinle legger skylden på Karma. Tinles og Karmas familier har en gammel slektsfeide gående, og Tinle tror at Karma har ryddet Lhakpa av veien for selv å få den prestisjefylte posisjonen som karavaneleder.

Eldrerådet bestemmer likevel at Karma skal få ansvaret. Når en ny karavane skal utrustes før vinterstormene setter inn, nekter Tinle å følge Karma, og drar av sted til munkeklosteret hvor hans nest eldste sønn, lamaen og kunstmaleren Norbua er. Norbua blir tvunget av sin far til å ta over brorens plass som karavanefører.

Når de vender tilbake til landsbyen har Karma og de unge allerede reist. Desperat overtaler Tinle Norbua til å delta i sin egen karavane bestående av landsbyens eldste og sitt farløse barnebarn, som skal forlate landsbyen på "den dag gudene har bestemt".

De to karavanene møtes i en storm.

"Himalaya" er en storslått episk film, vakkert fotografert med en intens visuell skjønnhet. Her kan du få med deg bruddstykker av en kultur du antagelig vet lite om fra før. Med nepalesere i alle roller.

Himalaya er for de fleste kjent for storslåtte fjell-landskap og en natur med både vekster og dyreliv av det virkelig frodige slaget. Men naturen kan også være et uforsonlig element. Den gjør som den selv vil.

I "Himalaya" utspiller det seg et intenst kappløp mellom stolte mennesker. Nepalesere som ikke er så ulike nord-amerikanske indianere driver frem flokker av hårete yakokser over endeløse sletter. 5000 meter over havet oppstår det klassiske konflikter mellom generasjoner, tradisjon og religion. Spenninger mellom fedre og sønner møter ungdommelig usikkerhet. Og selvsagt med en liten dose romantikk.

Filmen har mottatt to Cécar-priser, og ble Oscar-nominert for beste utenlandske film.

Regissør Eric Valli er utdannet som fotograf og har arbeidet med naturdokumentarer i lang tid. Han har blant annet produsert "Birdnesters of Thailand" i 1991. Hans hovedarbeidsområder er Nepal og Tibet, hvor han i 1988 laget to dokumentarer. Han har bodd i Nepal i årevis og var innspillingsleder for Jean-Jaques Annaud i filmen "Syv år i Tibet" (1997).