Månedens Spirituelle Film

"Banaras - A Mystic Love Story"

Dato: lørdag 27. oktober 2007
kl. 14.00 (billettkjøp fra kl. 13.00)
Visningssted: SORIA MORIA KINO


 

Banaras - A Mystic Love story

Denne gangen kan vi by på en spirituell Bollywood-film. Banaras er en skrivemåte for Benares, den hellige byen ved Ganges.

Shwetambari er en spirituell lærer og healer som får beskjed om at faren er døende. Dette bringer frem uavsluttede konflikter og følelser fra hennes fortid som fikk henne til å bryte med familien og reise fra hjemstedet Banaras for 17 år siden. I tilbakeblikk får vi se hennes møte med sitt livs store kjærlighet, og en tragedie og svik. Drar hun tilbake for å møte familien på nytt, og hva skjer i såfall da?

Denne filmen gir noen gløtt inn i indisk kultur og tenkesett som kan være vel verdt å få med seg for mange. Flettet inn i historien i filmen finner vi vakre landskapsbilder fra Benares og Ganges, et besøk på Dhamek Stupa i Sarnath (et hellig buddhistisk pilgrimssted som skal inneholde levninger etter Gautama) der en av karakterene i filmen mottar opplysning, og spirituelle sanger og chanting, bl.a. mantraet Om Namah Shivaya.

Dette mantraet er et av de viktigste innen hinduismen. Det betyr, "Jeg bøyer meg for deg Shiva" eller "Shiva, jeg hilser deg".
Shivas egen kommentar til dette mantraet i følge legenden er; "I denne mørkealderen kalt Kali yuga vil mennesket bli frigjort når deres sjeler er renset med hengivelse etter å ha søkt tilflukt i mitt behagelige mantra. For dem som retter sin oppmerksomhet mot meg gir det beskyttelse mot frykten knyttet til den jordiske eksistens. Selv en fallen mann vil bli frigjort gjennom dette mantraet hvis han blir hengiven til meg. Tilbedelse av meg vil føre til frigjøring når som helst, hvor som helst og av hvem som helst, hvis det er gjort med hengivelse. Dette mantraet er virkningsfullt for såvel den rene som den urene, når det gjentas gående, stående eller arbeidende.

 

 

 

 

 

 

SHIVA

En av Indias mest populære guder er Shiva. I hinduistisk mytologi fremtrer Shiva i mange former. Han er både en danser og asket. Han er den grusomme og den rolige. Men uansett hvilken rolle han trer inn i fører han alltid an med kjærlighet. Det er en ekstrem høy form for guddommelig kjærlighet som understøtter alt i skapelsen, men som også knuser illusjonene til dem som tilber ham og tar dem til de høyeste stadier av lykksalighet.

Shiva danser både i universets midtpunkt og i hjertet på dem som tilber ham og vekker dem fra deres søvn og forglemmelse om deres guddommelige natur - og frigjør dem til å bli ett med Gud. Shiva danser også på gravplasser og på kremasjonssteder, som symboliserer hjertet, som gravplassen for våre illusjoner, synder, ondskap og alt som forhindrer oss i å dele hans ekstase og lykksalighet.

Tilbedelsen av Shiva er en form for bhakti-yoga, veien til forening med Gud gjennom kjærlighet. Den hengivne velger en bestemt guddommelighet eller inkarnasjon av Gud som han gir all sin hengivelse. Han eller hun elsker dette aspektet av Gud over alt annet og fremfor alle andre.

Teksten er hentet fra Kultur & Helse © www.livsinnsikt.com