Månedens Spirituelle Film

Norgespremiere!

"Rumi - Poet of the Heart"

Dato: lørdag 25. oktober 2008
kl. 12.00 (billettkjøp fra kl. 11.00)
Visningssted: VIKA KINO


 

Rumi Poet of the Heart cover

"Jeg er så liten at jeg kan nesten bli sett,
hvordan kan denne store kjærligheten være inni meg?
Se på øynene dine. De er små, men de ser enorme ting."
Rumi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rumi image

Rumi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rumi - Poet of the Heart

Mawlānā Jalāl ad-Dīn Muhammad Balkhī eller Rumi som han ble kalt på engelsk, ble født i det Persiske rike (nå Afghanistan) i 1207. Livet til Rumi var fullt av dramatikk og intriger, blandet med intense kreative utbrudd. Han var en sjarmerende, rik adelsmann, et geni, teolog, en fantastisk men nøktern vitenskapsmann. I sitt 37. år hadde han fått status som berømt vitenskapsmann og populær lærer.

Men Rumis liv skulle bli totalt endevendt. Han møtte en vandrende og vill hellig mann ved navn Shams av Tabriz. Et ekstraordinært og esoterisk vennskap mellom de to mennene fant sted, som ga et evigvarende inntrykk på Rumi og hans arbeid. Rumis egne ord etter møtet med Shams var: "Det jeg før hadde tenkt på som Gud, møtte jeg i dag i et menneske", og han ble forvandlet fra en boklig interessert og nøktern vitenskapsmann til en lidenskapelig søker av sannhet og kjærlighet. Så en dag forsvant Shams og Rumi falt inn i en dyp tilstand av sorg. Ut av denne smerten og gjennom videre 25 år, skapte Rumi 70.000 poetiske vers som i dag er samlet i to episke bøker navngitt som Divan-e Shams-e Tabrizi og Massnavi (Mathnawi).

Filmen
Filmen fokuserer spesielt på de poetiske versene som Rumi skapte. Amerikaneren Coleman Barks, en fremragende samtidsoversetter av Rumis poesi, tar oss med inn i intime samtaler om versenes dimensjoner. Hans samling, The Essential Rumi, har begeistret både Rumi-kjennere og førstegangs lesere. Filmen inviterer deg med på en jordet og gledesfylt feiring og reise i Colemans spirituelle lidenskap om Rumis poesi fulgt av blant andre Robert Bly, Deepak Chopra, Michael Meade og Huston Smith. Den musikalske fremføringen er ved de fremragende Hamza El Din og sanger Jai Uttal, som er med på å løfte denne inspirerende og fengende filmen. Den kjente skuespilleren Debra Winger er innledende kommentator.

Litt mer om Rumi
Rumi var knapt kjent i vesten for 15 år siden, men er i dag en av Amerikas mest leste poeter. Stadig flere også i Europa omfavner Rumis visdom. Han er en spennende ny litterær og filosofisk kraft som kommer til syne i en tid med store omveltninger også på et spirituelt plan. Hans poetiske verker går inn under genren Sufi-poesi.

Rumi er av mange karakterisert som den største poetiske mystiker til alle tider. Med sine poetiske kunststykker av guddommelig kjærlighet, lidenskapelig mystikk og ekstatisk opplysning sammenlignes han ofte med storheter som Dante og Shakespeare.

En årsak til Rumis popularitet er at "Rumi er i stand til å verbalisere den svært personlige og ofte forvirrende verden av personlig / spirituell vekst og mystikk i en veldig rett-frem og direkte måte. Han støter ingen, og han inkluderer alle. Rumis verden ekskluderer verken sufier, hinduer, jøder eller kristne - den er den høyeste tilstanden et menneske kan nå - et fullt utviklet menneske. Et fullt utviklet menneske er ikke bundet av kulturelle begrensninger; han når inn til hver eneste en av oss. I dag kan Rumis poesi bli hørt i kirker, synagoger, zen-klostre, og også på 'downtown' New Yorks kunst/drama/musikk-scene.", sier Shahram Shiva.

Teksten er hentet fra Kultur & Helse© www.livsinnsikt.com

 

Rumifestivalen
Også i Norge har vi en økende interesse for Rumi og hvert år arrangeres en egen Rumifestival.
www.rumi.no og www.rumi.net