Månedens Spirituelle Film

Norgespremiere!

"10 Questions For The Dalai Lama"

Dato: lørdag 31. januar 2009
kl. 12.00 (billettkjøp fra kl. 11.00)
Visningssted: VIKA KINO


 

10 Questions for the Dalai Lama cover

www.thedalailamamovie.com

 

 

10 Questions for the Dalai Lama Potala Palace Lhasa
Potala Palace. Lhasa

 

10 Questions for the Dalai Lama - The Dalai Lama
Hans Hellighet den 14. Dalai Lama

 

10 Spørsmål For Dalai Lama

Den entusiastiske filmfotografen Rick Ray hadde i utgangspunktet fått i oppdrag fra et amerikansk filmselskap å lage en reiseskildring fra India. Samtidig hadde han også fått et løfte om å få en mulighet til å treffe Dalai Lama. Men selv med Ricks nøyaktige planlegging, ble det intet møte med Dalai Lama. Men han var heldig og ble tilbudt en ny sjanse tre måneder senere og kunne da få møte Dalai Lama i hans kloster i Dharamsala i nord-India. Han ble bedt om å ta med 10 spørsmål til den tiden han skulle få til disposisjon.

Under denne ventetiden forble Rick i India. Mens han funderte på hvilke 10 spørsmål han skulle stille denne ærverdige munken og tibetanske lederen, innså Rick at han var nødt til å få mer bakgrunnsstoff - han hadde nemlig hørt at hvis spørsmålene ikke var seriøse nok, kunne Dalai Lama helt plutselig finne på å avbryte møtet og takke for denne gang. En slik pinlig situasjon ønsket Rick å unngå for enhver pris. Han begynte derfor å forberede seg til dette møtet ved å fordype seg i den tibetanske- og buddhistiske kulturen. Han tilbrakte også noe av tiden i et tibetansk kloster.

I filmen stiller Rick Ray noen fundamentale spørsmål til Hans Hellighet den 14. Dalai Lama, som har stor aktualitet i vår tid. Tre av dem lyder...

* Hvordan forsoner du deg med forpliktelsen om ikke-vold når du møter vold?
* Hvorfor ser fattige ofte mer glade ut enn rike?
* Må et samfunn gi avkall på sine tradisjoner for å bevege seg inn i fremtiden?

Dette er en mesterlig og intim film som tar for seg en ekstraordinær spirituell leder som er forpliktet til å promotere de menneskelige verdier og religiøs harmoni, i en verden hvor det kan være langt mellom slike verdier. Men filmen handler også om den tibetanske historien og vever inn sjeldent, historisk bildemateriale og filmsekvenser fra skjult kamera i Tibet på en mesterlig måte. Under selve filmproduksjonen brukte Rick også to år på å finne tak i arkivmateriale fra Dalai Lamas ungdomstid, den kinesiske overtakelsen av Tibet og de etterfølgende påkjenninger.

Delvis biografisk, delvis filosofisk, delvis et vågestykke og delvis politisk, er filmen "10 spørsmål for Dalai Lama" mer enn historien og mer enn spørsmålene - filmen åpner opp et vindu inn til hjerte til en inspirerende og vis mann i vår tid.

Teksten er hentet fra Kultur & Helse © www.livsinnsikt.com