Månedens Spirituelle Film

 

"The Zero Theorem"

Dato: lørdag 27. september 2014 kl. 14.00 (billettkjøp fra kl. 13.00)

Visningssted: Kulturhuset Stabekk Kino, Gamle Ringeriksvei 5, 1321 Stabekk.

Kart

 The Zero Theorem poster

The Zero Theorem

The Zero Theorem on the bench

 

The Zero Theorem

Monty Python-legende Terry Gilliam, leverandør av storslagne filmer som Brazil, The Time Bandits, Fisher King og The Imaginarium of Doctor Parnassus, har regien på den dystopiske science fiction-satiren The Zero Theorem.

Hovedpersonen Qohen Leth, en sosialt dysfunksjonell dataprogrammerer, forsøker, gjennom å løse et komplisert matematisk problem, å komme til bunns i det store spørsmålet om den menneskelige eksistens. Han er på randen av gjennombruddet, men blir til stadighet avbrutt i arbeidet. Blant distraksjonene er en forførende femme fatale, hans mystiske sjef kalt Management og sistnevntes tenåringssønn.

I rollene møter vi Christoph Waltz, Matt Damon, Lucas Hedges, Mélanie Thierry og David Thewlis.

Regissør Terry Gilliam:
Da jeg lagde filmen Brazil i 1984 så prøvde jeg å male et bilde av hvordan verden var da.
Med The Zero Theorem har jeg skapt et glimt av den verden jeg mener vi lever i nå.
Vårt ønske har vært å lage en film som er ærlig, morsom, vakker, smart og overraskende.
En enkel film om et komplekst moderne menneske som venter på en samtale som skal gi mening til livet.
Jeg har ikke jobbet med et så lite budsjett på mange år og ble tvunget til å arbeide raskt og instinktivt med press av lite tid og penger. Vi tok noen vanvittige kreative sprang og til og med jeg ble overrasket over resultatene.
Jeg er virkelig stolt over å ha vært en del av The Zero Theorem.
Filmografi

Produsent Dean Zanuck
var imponert over manuset og sa, “Etter at jeg hadde lest manuset fikk jeg øyeblikkelig lyst til å produsere det. Dets originalitet grep meg, alikevel er ikke det nok for at en historie skal ha suksess. Heldigvis, innenfor denne unike verden som manuset presenterer, er det en menneskelighet til stede i karakterene og erfaringer som berører følelser og temaer vi alle kan forholde oss til. Dette var det som knyttet meg sterkest til prosjektet, og som fikk meg til å bestemme meg for å legge ut på den lange reisen det er å produsere en film. Jeg var klar over at mitt engasjement ville møte utfordringer fordi filmen er så annerledes i genre når man sammenligner den med de konvensjonelle genrene som studioer og finans fokuserer på."

Fra Tønsberg Filmklubbs nettside: Terry Gilliams nyeste film, The Zero Theorem, er et eksempel som viser at selv med en kjent og suksessfull regissør, er høye budsjett og kinodistribusjon slett ingen selvfølge. Regissør Gilliam er godt kjent fra humorgruppa The Monty Python, og har også regissert en rekke kjente og populære filmer. Skuespillerne Christoph Waltz, Tilda Swinton og Matt Damon som medvirker i The Zero Theorem er alle store stjerner. Likevel blir denne filmen bare vist på kino i noen få land. Årsaken til dette handler enkelt og greit om økonomi. Skal en film få kinodistribusjon trenger den en mer intensiv reklamekampanje, som koster penger. Det er ingen selvfølge at alle filmer går store overskudd, og er filmselskapene i tvil om at dette vil skje, velges ofte billigere løsninger. Slipper man derimot filmene rett i «vod-kanaler» (video on demand) eller på dvd/bluray, blir den økonomiske belastingen langt mindre. Dette er grunnen til at filmselskapet Sony Pictures valgte den billigste løsningen når The Zero Theorem skulle lanseres i de fleste land. Tønsberg filmklubb mente at The Zero Theorem fortjente en skikkelig kinovisning, og tok derfor kontakt med Sony Pictures for å finne en mulighet for å få vist filmen i Norge. Initiativet ble heldigvis støttet av Norsk Filmklubb Forbund (NFK), og det førte til en avtale om at The Zero Theorem i en kort periode kunne vises eksklusivt på filmklubber og Cinemateker i Norge.

Filmen blir også vist følgende steder: Tønsberg filmklubb 9. september, Lillestrøm filmklubb 15. september, Bodø filmklubb 20. september og hos oss i Kulturhuset Stabekk kino, lørdag 27 september.

The Zero Theorem beach