Månedens Spirituelle Film

"Walking the Camino: Six Ways to Santiago"

Dato: lørdag 28. mars 2015 kl. 14.00 (billettkjøp fra kl. 13.00)

Visningssted: Kulturhuset Stabekk Kino, Gamle Ringeriksvei 5, 1321 Stabekk.

Kart til Kulturhuset Stabekk Kino

Trailer til Walking the Camino

 

 


Walking the Camino OSF poster

caminodocumentary.org
facebook.com/TheCaminoDocumentary

 

Walking the Camino Annie

Walking the Camino - Annie crossing bridge

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

25% rabatt med koden oslo25 på kjøp av filmen ved kjøp hos caminodocumentary.org

I dokumentarfilmen, Walking the Camino, - six ways to Santiago følger vi seks personer og tar del i deres erfaringer på «Caminoen», - «Veien». Menneskene vi møter er fargerike og ekte og deres fortellinger er rørende, dype og gjenkjennbare. De har kommet til Caminoen av ulike årsaker, og forlater den forvandlet av reisen.

Filmskaper og produsent Lydia B Smith gikk Caminoen høsten 2008 og ble inspirert til å skape en dokumentar om «Veien». Et halvt år senere er hun tilbake med et team på 12 personer. De velger St Jean Pied de Port, - ett av de tradisjonelle startpunktene for Camino Frances som utgangspunkt for den kommende dokumentarfilmen. I løpet av de første kilometrene av pilgrimsferden tok teamet kontakt med ulike vandrere som befant seg på veien. Etterhvert som kontakten utviklet seg ble de enkelte vandrerne mere involvert i prosjektet og fikk hver sine team som følgere på veien. Slik ble det gjennomført vandrende og sittende intervjuer med de enkelte. De fikk også utlevert egne opptaksenheter så de kunne spille inn videodagbok som senere ble klippet inn i filmen. Etter flere ukers vandring reiser teamet hjem med over 300 timer filmmateriale.

El Camino er kallenavnet for pilgrimsveiene som går til Santiago de Compostela. Gjennom århundreder har mennesker gått pilgrimsveien, - for å be om frelse og hjelp til egne og andres liv. Pilgrimsveien starter idet du har en intensjon om å gå den, fra det første skritt du tar utenfor din egen dør. Den vil gi deg åpninger, innsikter, gode menneskemøter, nydelig utsikt, høljende regn, gnagsår, ømme tær og varme hjerter, akkurat som livet selv.

På pilgrimsveien gjør vi oss tilgjengelige for oss selv og det som er større, det blir en fysisk overgivelse som vil endre oss. Pilgrimsveien er en metafor for livets reise. Hvordan vi går «Veien» og hvordan vi tar imot de utfordringene vi møter der tilsvarer hvordan vi velger å møte livet og dets utfordringer, - store som små. Det er sagt at: «Hvordan vi gjør en ting, - på den måten gjør vi alle ting». Øvelser i tillit, tro, overgivelse, kjærlighet, relasjoner, forløsning, smerte og glede kan alle sammen møte deg på «Veien». Det er en tid for spirituell transformasjon og fornyelse. Mennesker snakker om å bli gjenfødt under store livsendringer og denne reisen støtter denne muligheten.

Pilegrimsveien til Santiago de Compostela er en samling vandreruter som leder fra flere land i Vest-Europa fram til Santiago de Compostela-katedralen i byen Santiago de Compostela i Nordvest-Spania. I denne katedralen ligger det, i henhold til tradisjonen, relikvier etter apostelen Jakob.

Katedralen og byen har sammen med Roma og Jerusalem vært de viktigste pilegrimsmålene for den europeiske kristenheten. Den første kjente pilegrim var biskop Gottskalk i 950. Pilegrimsfarten var viktig gjennom hele middelalderen, men ble forvansket av perioder med pest og kriger. Ulike herberger og andre tjenester vokste opp langs de vanligste rutene.

Tradisjonell pilegrimsvandring var i ferd med å dø ut, men har de siste 30 - 40 årene fått en ny oppsving. I 2004 var det ca 200 000 som vandret på El Camino.

I prinsippet begynner enhver pilegrimsvandring i hjemmet, og avsluttes ved målet. Derfor finnes det en lang rekke ruter gjennom Europa som fører fram til Santiago de Compostela. En vanlig og merket rute begynner i Le Puy ved Lyon i Frankrike, og strekker seg 1 600 km gjennom to land. De fleste moderne pilegrimer utfører vandringen over flere år.

Den spanske delen av pilegrimsveien ble oppført på verdensarvlisten i 1993. Man regner med at det i Spania er 1 800 bygninger og fysiske strukturer som kan knyttes til pilegrimsleden i 166 byer og landsbyer. Rutene går gjennom provinsene Aragon, Navarra, la Rioja, Castilla y León og Galicia. Det er to ruter fra Frankrike inn i Spania: via Roncevaux eller via Canfranc (Somportpasset). Rutene møtes vest for Pamplona.

Den franske delen av pilegrimsveien ble oppført på verdensarvlisten i 1998. De fire hovedrutene gjennom Frankrike har utspring i Paris, Vézelay, Le Puy ved Lyon, og Arles. I tillegg er det ruter som samles inn til disse byene. Det franske verdensarvminnet omfatter 71 bygninger og 7 rutestrekninger i 13 av Frankrikes regioner.

http://no.wikipedia.org/wiki/Pilegrimsveien_til_Santiago_de_CompostelaPilegrimsfellesskapet St Jakob

 

Innleder Eivind Luthen

Å være pilegrim er å bryte opp fra hverdagen, søke ny kunnskap. Det handler om å våge egne veier, søke mot det som også fører bortenfor intellektet. Å være pilegrim frir til både hode og kropp, indre og ytre opplevelser. Veien til Santiago byr på det siste store vandreeventyret i vår tid. Her kan hver og en gå sitt eget liv, institusjonalisere sin egen vandring. Pilegrimsveien er demokratisk, alle kan gå den - på veien er vi alle like. Veien frir til et helhetsperspektiv på tilværelsen. Den frir til omsorg for naturen, den frir til kulturopplevelser og den frir til omsorg for medvandrere. Som pilegrim blir man kjent med seg selv på godt og vondt.

I Pilegrimsfellesskapet St. Jakob har vi fremmet pilegrimsideen i snart 20 år. Vår forening består av ca 1200 medlemmer fordelt på åtte land. Vi har et kontor i Oslo sentrum som drives av frivillige. Foreningens medlemsblad, Pilegrimen, kommer ut fire ganger årlig. I tillegg har vi åpne temadager, vi inviterer til medlemsreiser i inn- og utland. Vår hjemmeside, Pilegrim.no oppdateres ukentlig. Vi er også på Facebook Pilegrimsleden. Foreningen er åpen for alle uansett livssyn. Pilegrimskontoret fungerer som sekretariat for foreningen. Eivind Luthen er daglig leder.